Witbol en pitrus te verwerken in papier en karton

Witbol en pitrus te verwerken in papier en karton

5 juli 2017Projectpartner Millvision heeft waargenomen dat gekuild witbol en geoogste pitrus te verwerken zijn als grondstof voor papier en karton. Dat bleek na onderzoek in het Natuurvezel Applicatie Centrum in Raamsdonkveer (NL).

Millvision gebruikte voor hun onderzoek bewaarde witbol en verse pitrus. Het natuurgras werd gedroogd en voorbewerkt, zodat het beter verwerkt kan worden in papier. Daarna werden de vezels gemengd met verschillende verhoudingen celstof en gerecycleerde papiervezels. Millvision ontwikkelde zo papier op basis van natuurgras in het laboratorium en vergeleek het met papier zonder natuurgrasvezels. Zowel witbol als pitrus blijken te verwerken om papier mee te maken. Pitrus moet wel intensiever voorbewerkt worden en beide natuurgrassoorten kunnen tot een bepaald percentage toegevoegd worden, met behoud van kwaliteit.

Binnenkort volgt een test op de pilotpapiermachine en verder bekijkt Millvision de mogelijkheid of het natuurgras toe te passen is in biocomposieten.

Streekgebonden producten

Millvision onderzoekt momenteel ook welke streekgebonden producten er gemaakt kunnen worden op basis van grasvezels, naast papier, karton en biocomposieten. Dat gebeurt in samenwerking met alle partners uit de keten.

Op kleine schaal

Millvision wil maaisel uit natuurgebieden verwerken tot nieuwe innovaties voor papier, karton en biocomposiet. Ze gaan daarvoor aan de slag in het Natuurvezel Applicatie Centrum in Raamsdonkveer (NL). Daar kunnen ze nieuwe innovaties ontwikkelen in het laboratorium en op pilotschaal. Er staat bijvoorbeeld een pilotpapiermachine om op kleine schaal papier te maken op basis van verschillende grondstoffen. Met die machine kan Millvision testen of verschillende soorten papier geschikt zijn voor bepaalde toepassingen. In het centrum staat ook een machine om 3D-vormen te persen. Er kan ook op pilotschaal worden gecompoundeerd waardoor diverse biocomposiet recepturen kunnen worden gescreend voor toepasbaarheid/haalbaarheid richting horticultuur, bouw- en infra-applicaties.

Contact: Harm Jan Thiewes

Foto: Harm Jan Thiewes