Nieuwe machines natte graslanden: getest en goedgekeurd voor verdere verwerking

Nieuwe machines natte graslanden: getest en goedgekeurd voor verdere verwerking

15 oktober 2019 – Tijdens een intense opleidingsweek in mei stoomde Natuurpunt deoperatoren van nieuwe maai- en opraapmachines klaar voor het maaiseizoen van 2019. Tezamen met de tussentransportmachine van partner Vandervelden Algemene Bosbouw werden de machines afgelopen zomer uitgebreid getest.

Zo werd in zes Vlaamse natuurgebieden gemaaid en afgevoerd op natte tot zeer natte bodem. Het gras werd in het natuurgebied verzameld  en met de tussentransportmachine afgevoerd naar opslaglocaties, waar het dan als graskuil ter beschikking komt voor verdere verwerking. 

Geslaagde demonstratie in Landschap De Liereman

Op 13 september was het de beurt aan natuurgebied Landschap De Liereman in Oud-Turnhout. Het recent ingerichte en vier hectare groot ‘Rietmoeras’ werd er gemaaid en afgevoerd in bijzijn van het brede publiek. Er werd ook uitgebreid stilgestaan bij de afstemming met de tussentransportmachine als onmisbaar deel in de logistieke schakel. 

Ook projectpartners Natuurinvest en NewFoss bundelden op deze dag hun ruime ervaringen en kennis in het proces van bewaring en verwerking van de grondstof tot het afgewerkt product. De resultaten van het onderzoek op de kwaliteit van kuilgras werden er voorgesteld en partner NewFoss deed het productieproces van grasvezels voor isolatiematten uit de doeken. 

Solide basis voor verdere verwerking

Dit is alvast een geslaagd werkstuk waaruit een solide logistiek model voort kwam. Het is een stimulerende basis waarmee natuurbeheerders en verwerkers verder aan de slag kunnen om met het natuurgras hoogwaardige en duurzame toepassingen te ontwikkelen.

> Bekijk hier de foto’s

Bekijk de presentaties: