Natuurpunt maait vlot natte terreinen

Natuurpunt maait vlot natte terreinen

1 oktober 2018 – Natuurpunt beheert heel wat graslanden die op nat terrein liggen. Die gebieden maaien is niet eenvoudig. Binnen GrasGoed ging Natuurpunt op zoek naar maai- en opraapmachines die het maaiwerk op nat terrein voor elkaar krijgen en die snel en efficiënt het maaisel van het terrein kunnen halen.

In projectgebied Vallei van de Zwarte Beek alleen al heeft Natuurpunt maar liefst 750 hectare natte tot zeer natte graslanden in beheer. Bovendien wordt 142 hectare ervan komende jaren intensiever gemaaid om de bijzondere graslanden in waarde te herstellen. Maar de huidige maai- en opraapmachines waren niet geschikt voor de kwetsbare veenmatten en de hoeveelheid aan biomassa die bij het beheer in de vallei vrijkomt.

Natuurpunt ging daarom op zoek naar de geschikte machine(s). Machines die zich niet enkel het maaiwerk op terrein voor elkaar krijgen maar bovendien snel en efficiënt het maaisel van het terrein halen. Enkel zo wordt het maaisel bruikbaar om te verwerken tot duurzame producten.

Concreet legde Natuurpunt contacten met machinebouwers en organiseerden ze testen op nat tot zeer nat terrein met rupsmachines van De Vries Cornjum en Wellink (Loglogic). De testen gebeurden deels met eigen machines die op bepaalde punten werden aangepast (bijvoorbeeld bredere rupsen) en deels met volledig nieuwe machines (nieuw concept). Daarnaast organiseerde Natuurpunt een kennisdag rond ecologisch maaibeheer om kennis rond het beheer natte graslanden uit te wisselen met verschillende natuurorganisaties in Nederland en Vlaanderen (o.a. Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Agentschap voor Natuur en Bos).

Op basis van die activiteiten heeft Natuurpunt een concept maai- en opraapmachine uitgewerkt en ging de organisatie op zoek naar een machinebouwer. Zo kwam Natuurpunt opnieuw terecht bij De Vries Cornjum. De machines die zij in de praktijktesten hebben gedemonstreerd zullen ze voor Natuurpunt verder verfijnen en aanpassen.

Op 18 oktober vindt een eerste demonstratie van de machines plaats waarvoor enkel natuurbeheerders kunnen deelnemen. In de zomer van 2019 komt er een algemeen demonstratiemoment voor het brede publiek.

 

Foto: Katrien Wijns