Maaisel met witbol levert mooie resultaten

Gestreepte witbol

Maaisel met witbol levert mooie resultaten

12 april 2017 – NewFoss gebruikte voor het eerst gestreepte witbol als grondstof voor biobased producten. Met succes. Het type gras kan zonder problemen verwerkt worden door de verwerkingsinstallatie.

In februari ging grasverwerker NewFoss aan de slag met maaisel van gestreepte witbol, een algemene grassoort. In natuurgebieden verschijnt de soort vaak op vochtige graslanden die vroeger sterk bemest werden. Zo’n hooiland werd gemaaid en het gras werd bewaard in een kuilhoop in opdracht van Inverde.

NewFoss gebruikte een milde extractietechniek om het gras om te zetten naar lignocellulose vezels. Uit die vezels verwijderden ze eiwitten, aminozuren en mineralen. Daarna werden de vezels verwerkt tot allerlei producten. Uit die test bleek dat maaisel van witbol geen technische problemen geeft om te verwerken. Het is geschikt als biobased grondstof voor onder meer substraten, karton en papier.

Millvision onderzocht eerder al of het gras geschikt was voor papierproducten. Ze testten of er papier gemaakt kan worden met 25%, 50%, 75% en 100% grasvezels en of het papier geschikt is voor industrieel gebruik. Uit die proeven bleek dat het gras goed te verwerken is in papier als het grondig gereinigd wordt. Wat dat voor de uiteindelijke papierproductie betekent, wordt nog verder onderzocht.

Foto: Saxifraga – Jan van der Straaten