GrasGoed maakt isolatiematten op basis van gras

GrasGoed maakt isolatiematten op basis van gras

12 oktober 2018Afgelopen maanden werkten NewFoss en Natuurmonumenten hard aan een nieuw product op basis van gras: isolatiematten. Natuurmonumenten isoleert er meteen zijn kantoor mee.

Natuurmonumenten levert maaisel aan dat vrijkomt bij het beheer van hun natuurgebieden. NewFoss wast onzuiverheden uit het maaisel. Het maaisel wordt vervolgens met superscherpe messen fijngesneden in stukjes van 1 tot 5 cm. Via een biologisch proces weet NewFoss waardevolle stoffen uit het gras te halen, zoals suikers, eiwitten en aminozuren. Een deel wordt omgezet naar energie, waardoor het verwerkingsproces in de NewFoss fabriek energieneutraal kan plaatsvinden. De vezels die overblijven, die worden gebruikt voor de isolatiematten.

De matten op basis van maaisel uit natuurgebieden zijn een duurzaam alternatief voor bestaande mineralen isolatiematten. De isolerende platen bestaan voor 75% uit grasvezels, de akoestische platen zelfs voor 90%. De platen hebben een lambda isolatiewaarde van 0.04.

Het maaisel geschikt maken voor isolatiematten was stap één voor NewFoss. Samen met producent Gramitherm volgde toen de ontwikkeling tot een volwaardig product dat aan alle voorwaarden voldoet. “De isolatiematten zijn brandvertragend en voldoen aan de eisen die gelden in de bouw. Een bijkomend én een groot voordeel is dat het een natuurproduct is waar je prettig mee kunt werken. Bijna iedereen kent wel het nare irriterende gevoel van glaswol.”

In de isolatiemarkt spelen biobased matten nog een kleine rol. Zo’n 95% isolatiemateriaal is nog minerale producten zoals glas- of steenwol, de biobased varianten beslaan de overige 5%. Natuurmonumenten: “We zijn nu toe aan een volgende stap, waar we meerdere puzzelstukken tegelijk neer moeten leggen. Grote afnemers moeten het product gaan omarmen. En we kijken naar de productie.”

Op dit moment wordt het nieuwe kantoor van Natuurmonumenten in Hedel gerenoveerd. Ze bouwen een oude koeienstal om naar een kantoor. De isolatiematten op basis van gras worden onmiddellijk gebruikt in de wanden van het nieuwe gebouw.

De ontwikkeling van de isolatiematten kwam tot stand dankzij het Interreg Grensregioproject, dat steun ontvangt van het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling. Ook de provincie Antwerpen en provincie Noord-Brabant gaven financiële steun aan het project.