
13 sep GRASSA! test graseiwit in kippenvoer
13 september 2018 – GRASSA! onderzoekt samen met kippenboerderij Kipster en veevoederproducent Nijsen/Granico of eiwitten in kippenvoer vervangen kunnen worden door graseiwitten. Dat zou een grote stap vooruit betekenen voor het milieu. De eerste tussentijdse resultaten lijken alvast positief.
In een speciaal opgebouwde proeflocatie zitten 3 groepen leghennen die 3 verschillende types voer krijgen. Bij twee van de types is het eiwit deels of geheel vervangen door graseiwit. Alle leghennen worden opgevolgd op vlak van voeropname, groei en eierproductie, maar ook de kleur van de dooier wordt bekeken. De eerste indruk is dat het uitstekend mogelijk is om een deel of zelfs alle eiwitten in het voer te vervangen door graseiwitten. Eind 2018 zullen de resultaten bekend worden en zal naar alle waarschijnlijkheid een uitrol naar de productiestal plaatsvinden.
Het gebruik van soja als plantaardige eiwitbron in diervoeder draagt bij aan de ecologische voetafdruk van diervoer en zo ook aan die van vlees en eieren. De teelt van soja betekent bovendien ontbossing in Zuid-Amerika. Daarnaast draagt het transport van de soja bij aan uitstoot van CO2. Graseiwit van permanente graslanden en zeker natuurgras is daarentegen niet concurrentieel ten opzichte van de humane voedselproductie. De vezel die overblijft na extractie van het eiwit is een uitstekend voer voor koeien. Daardoor kan gras een tweeledig doel dienen en gaat de efficiëntie van gras als grondstof enorm omhoog
De perfecte kippenboerderij
‘Eerlijk voedsel op de markt brengen zonder roofbouw te plegen op de natuur, zonder dierenleed en zonder boeren te benadelen’, dat was de ambitie van de oprichters van kippenboerderij Kipster. De Kipster kippen worden gevoerd met reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie. Alleen de eiwitcomponent in het voer kan nog worden verbeterd. Daarom is een proef gestart om het eiwit in het voer voor Kipster’s legkippen te vervangen door graseiwit.
Foto: Grassa