Grassa bouwt raffinagemachine om na testen met natuurgras

Grassa bouwt raffinagemachine om na testen met natuurgras

27 september 2017Projectpartner Grassa testte afgelopen zomer voor het eerst de verwerking van maaisel uit natuurgebieden met een mobiele raffinagemachine. Het ging om natuurgras, pitrus en riet. Op basis van de resultaten van die testen, besloot Grassa om de machine aan te passen.

In juni en augustus verwerkte Grassa gedurende drie weken maaisel uit natuurgebieden met een mobiele raffinagemachine. De eerste snede natuurgras die verwerkt werd, bevatte 37,3% droge stof. Dat bleek te hoog om het gras goed te kunnen scheiden. Er kon geen eiwit gewonnen worden. Gras gemengd met Pitrus had een iets lager percentage droge stof, maar ook daar traden dezelfde problemen op. Het bleek wel mogelijk om een mooie vezel te maken van de pitrus om in papier te gebruiken. Het gras dat in augustus gemaaid werd, was beter van kwaliteit. Daar was het wel mogelijk eiwit te winnen.

Op basis van de resultaten van de testen, bekeek Grassa het ontwerp van de raffinagemachine opnieuw kritisch. Het energiegebruik was erg hoog en er was een relatief laag percentage droge stof nodig om het gras goed te verwerken. Daarop startte Grassa testen met een andere refiner. Die verbruikt vier keer minder energie, is compacter en kan hogere gehaltes droge stof aan. Grassa zal de nieuwe refiner nu implementeren in de raffinagemachine.

Verwerking van maaisel uit natuurgebieden gebeurt voor verschillende soorten op een andere manier. Natuurgras wordt verwerkt zoals cultuurgras, maar voor pitrus en riet zijn andere oplossingen nodig. Voor de verwerking van pitrus slaan Grassa en NewFoss de handen in elkaar om samen tot een oplossing te komen. Grassa zal de taaie structuur van pitrus proberen te verbreken zodat NewFoss de pitrus verder kan verwerken.

 

>> Bekijk de foto’s van de testen