Grassa aan de slag na verschillende testen

3 generatie Grassa Oplegger (82)

Grassa aan de slag na verschillende testen

3 maart 2018 – In 2017 zijn er gedurende 2 weken maar liefst 11 soorten gewassen verwerkt voor GrasGoed met de mobiele bioraffinage installatie van GRASSA!. Er is een schat aan praktijkervaring opgedaan met het verwerken van de gewassen en het produceren van een vezelproduct, eiwitconcentraat en een mineralenconcentraat.

De verwachting is dat de producten die uit het proces komen hun weg vinden in de veevoedermarkt en vermarkt kunnen worden als (bio) meststoffen. Eventueel zijn er nog mogelijkheden in de papierindustrie (vezels). In 2018 zal de focus op de afzet van deze producten komen te liggen. Met name de afzet van het OptiBAAL (kuilvoer voor runderen en paarden) naar de veevoedermarkt zal een belangrijk punt van aandacht worden. Daarnaast zijn er al bedrijven die hebben aangegeven dat er een grote vraag is naar biologische vezel en eiwitproducten.

De ervaringen van deze raffinageweken hebben ook geleid tot nieuwe inzichten waarmee energiegebruik en verwerking verbeterd zullen worden. Voor 2018 zal de raffinage installatie omgebouwd worden waarbij capaciteit en functionaliteit zullen worden vergroot. Een nieuw product is FOS. Dit is een oplosbare voedingsvezel met suikers en mineralen die in voeding voor bijvoorbeeld varkens de darmflora stimuleert en daarmee antibioticagebruik terugdringt. Kortom, 2018 zal weer een heel productief jaar gaan worden.

 

Foto: Grassa