Natuurpunt drukt jaarverslag op graspapier

Natuurpunt drukt jaarverslag op graspapier

19 april 2018Voor het eerst in België komt graspapier als commercieel product op de markt. De grondstof van het papier is maaisel uit de natuurgebieden van Natuurpunt en het ANB. Drukkerij Zwartopwit neemt het graspapier van Natuurpunt en enkele andere ecopapieren op in haar aanbod.

Een van de belangrijkste technieken van natuurbeheer is maaien. Zo wordt ruimte en licht gecreëerd voor zeldzame planten. Cruciaal daarbij is dat het maaisel nadien ook  weggehaald wordt. Maar wat gebeurt daarna? In plaats van het maaisel zomaar af te voeren als groenafval, wordt het voortaan gebruikt als grondstof voor allerlei producten.

Het maaisel wordt ter plaatse verwerkt door een mobiele raffinage-installatie, of het wordt bewaard voor later en verwerkt in een raffinagefabriek. Nadat het gras verwerkt is, zijn er droge vezels, eiwitten en sappen beschikbaar om producten mee te maken.

Meer dan papier alleen

Binnen het project ‘GrasGoed’ werken 12 partners uit Vlaanderen en Nederland samen aan oplossingen om de keten van gras naar grondstof vlot aan elkaar te schakelen. GrasGoed wil zoveel mogelijk grasachtige biomassa bij elkaar krijgen om tot een economisch interessante hoeveelheid te komen. Behalve graspapier, kan het grasmaaisel ook een tweede leven krijgen als isolatiemat, veevoeder of vervanger van veen in potgrond.

In Vlaanderen zijn Natuurpunt, Inverde, Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide, Vandervelden Algemene bosbouw en Agricon betrokken bij het project. In Nederland zijn Natuurmonumenten, stichting het Noord-Brabants Landschap, stichting Avans Hogeschool, Verschoor Groen en Recreatie, NF Fibre, Millvision en Grassa betrokken.

Het project wordt gefinancierd vanuit het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Daarnaast ontvangt het een belangrijke subsidie van de provincie Antwerpen en provincie Noord-Brabant.