Levenscyclusanalyses eiwit en isolatiematten leveren positieve resultaten op

Levenscyclusanalyses eiwit en isolatiematten leveren positieve resultaten op

7 april 2020 – In GrasGoed werkten verschillende partners samen om van het maaisel uit natuurgebieden duurzame producten te maken. Twee van die producten zijn eiwit voor diervoeder en isolatiematten. Om te achterhalen hoe duurzaam deze echt zijn, maakte het Centre of Expertise Biobased Economy van Avans Hogeschool twee levenscyclusanalyses. In die analyses werden de milieu-impacts berekend en vergeleken met die van hun (niet uit natuurmaaisel gemaakte) tegenhangers. De resultaten zijn nu gebundeld in twee rapporten. En alvast een tipje van de sluier: de resultaten zijn positief!

Graseiwit voor diervoeder

De eerste levenscyclusanalyse berekent de milieu-impacts van de bioraffinage van gras door GrasGoed-partner Grassa!. Die raffinage levert verschillende producten op, waaronder eiwit dat kan ingezet worden als kippenvoer. Het doel van deze levenscyclusanalyse is dus concreet om de milieu-impacts van graseiwit voor kippenvoer te berekenen en die te vergelijken met de impacts van eiwit op basis van soya.

> Alle resultaten vind je terug in het rapport (Engelstalig)
> Details van de resultaten in een infographic

Isolatiematten

De tweede levenscyclusanalyse berekent de milieu-impacts van isolatiepanelen gemaakt uit grasvezels, met name de panelen die Gramitherm heeft geproduceerd op basis van de grasvezels aangereikt door GrasGoed-partner NewFoss. De milieu-impacts van de isolatiematten gemaakt van grasvezels werden vergeleken met die van steenwol, een tot op vandaag veelgebruikt materiaal voor isolatie.

> Alle resultaten vind je terug in het rapport (Engelstalig)
> Details van de resultaten in een infographic

Bijkomende rapporten: LCC en GIS

Avans Hogeschool deed ook onderzoek naar de meest geschikte methoden om hun onderzoek naar het eiwit en de isolatiematten uit te voeren. Zo onderzochten ze de mogelijkheden van Life Cycle Costing (LCC) – een variant op de levenscyclusanalyse – en van ArcGIS om transportafstanden optimaal te berekenen en mee te nemen in een levenscyclusanalyse.

> Hier vind je het rapport over LCC en over ArcGIS (beide Engelstalig)