Eerste isolatiemat op basis van gras om Huize Dijleland te isoleren overhandigd

Eerste isolatiemat op basis van gras om Huize Dijleland te isoleren overhandigd

14 januari 2019Het Regionaal Landschap Dijleland isoleert het dak van hun toekomstige streekhuis Huize Dijleland in Heverleebos met isolatiematten op basis van gras. Die matten zijn een innovatief product ontwikkeld in het kader van het Europese project GrasGoed. Dat project onderzoekt hoe van grasmaaisel uit natuurgebieden hoogwaardige producten kunnen gemaakt worden. De isolatiematten voldoen aan alle kwaliteitseisen die gelden in de bouwsector. Vandaag werd de eerste mat overhandigd.

In de winter van 2018 gaf het Agentschap voor Natuur en Bos het boswachterhuis De Fonteyn, in het Heverleebos in Oud-Heverlee, in concessie aan Regionaal Landschap Dijleland. Het Regionaal Landschap zal de woning en aanpalende schuur grondig renoveren en dan inrichten als streekhuis met kantoren, een infopunt en vergaderlocaties. Het streekhuis kreeg de naam Huize Dijleland.

Opmerkelijk is dat het Regionaal Landschap Dijleland ervoor kiest om het dak te isoleren met isolatiematten op basis van gras. Dat is een innovatief product dat uitgewerkt wordt in het kader van het Europese Interregproject GrasGoed. Binnen GrasGoed onderzoeken het Agentschap voor Natuur en Bos en Natuurpunt samen met natuurbeheerders, bedrijven en kennisinstellingen uit Vlaanderen en Nederland hoe van grasmaaisel uit natuurgebieden hoogwaardige producten kunnen gemaakt worden.

De producenten van de isolatiematten zijn het Nederlandse bedrijf Newfoss en het Zwitserse bedrijf Gramitherm. Zij maakten de matten van het grasmaaisel dat vrijkwam bij het beheer van de natuurgebieden van ANB en Natuurpunt. “Na een wasbeurt wordt het maaisel met superscherpe messen fijngesneden in stukjes van één tot vijf centimeter. Via een biologisch proces kunnen de vezels gescheiden worden van de waardevolle stoffen zoals suikers, eiwitten en aminozuren. Het zijn de vezels die gebruikt worden voor de isolatiematten. De isolerende platen bestaan voor 75% uit grasvezels, de akoestische platen zelfs voor 90%”, zegt Willy Verbeke, expert graslandbeheer en biomassa bij Natuurinvest, de investeringstak van het Agentschap voor Natuur en Bos.

“Isolatiematten op basis van maaisel uit natuurgebieden zijn een duurzaam alternatief voor bestaande minerale isolatiematten”, zegt Katrien Wijns, projectleider van GrasGoed. “De platen hebben een lambda isolatiewaarde van 0.04, zijn brandvertragend en voldoen aan alle eisen die gelden in de bouwsector”, aldus Wijns. Een bijkomend én een groot voordeel is dat de matten aangenaam zijn om mee te werken. Toch is slechts 5% van alle isolatiemateriaal op de markt biobased.

 

Foto: Liesbet De Keersmaecker