Aangepaste machines én goede logistiek noodzakelijk voor valorisatie natuurgras

Aangepaste machines én goede logistiek noodzakelijk voor valorisatie natuurgras

22 maart 2019 – Projectpartners Natuurpunt en Vandervelden Algemene Bosbouw ontwikkelen binnen GrasGoed verbeterde maai- en opraapmachines en een tussentransportmachine.

Eerste fase: aanpassing en een eerste maal voorstellen

Ondertussen zijn we klaar met de eerste fase van aanpassingen en werden de machines reeds voor een eerste maal voorgesteld. Dit in oktober 2018 in het kader van een cursusdag van projectpartner Natuurinvest. Deze dag ging door in natuurgebied Vallei van de Zwarte Beek in Beringen en was vooral gericht op natuurbeheerders uit Vlaanderen en Nederland. Met 32 deelnemers en een vrolijke mengelmoes van beheerplanners, operatoren, mecaniciens en machinebouwers, werd het een geslaagde namiddag.

De aangepaste maai- en opraapmachines werden op de natte graslanden aan het werk gezet en druk besproken. Daarnaast werden ook andere rupsgedragen maaimachines en – technieken getoond, waaronder Softrak en Pistenbully. Tot slot demonstreerde Vandervelden de mogelijkheden van de tussentransportmachine die het gemaaide gras met gemak kon laden en compacteren. Dankzij de ervaringen en kennis die elk van de deelnemers meebracht, werd het een ijzersterke beheerpraktijkdag.

Rapportage ‘Logistiek en machines van natuurgras tot verwerker’

Voor wie er niet bij kon zijn verwijzen we graag naar het rapport ‘Logistiek en machines van natuurgras tot verwerker’. Dit rapport geeft een zicht op het belang van goede logistieke organisatie en de inzet van geschikte machines bij de valorisatie van natuurgras.

Sluitstuk

Komende periode worden de machines onderworpen aan een uitgebreide technische inspectie en worden praktijktesten uitgevoerd waarna we een tweede fase van aanpassingen inzetten.

Op 13 september 2019 volgt het sluitstuk. Dan worden de machines in natuurgebied Landschap de Liereman in Oud-Turnhout aan het brede publiek gedemonstreerd. Noteer deze datum alvast in je agenda!